“We kennen geen seizoenen meer”. Een uitspraak die je tegenwoordig wel eens vaker hoort. Meestal gaat het dan over het weer. Kwakkelzomers en warme winters doen de seizoenen vervagen. Maar ook in de supermarkt lijkt het wel alsof het altijd zomer is. Bloemkool, asperges, champignons, … Heel het jaar door zijn ze vlot verkrijgbaar. Ook als ze op dat moment eigenlijk helemaal niet in hun groeiperiode zijn.
De voordelen van seizoensgroenten
Eigenlijk is dat een beetje jammer. Want seizoensgroenten hebben niet alleen meer smaak, ze bevatten ook meer vitamines, ze zijn goedkoper én ze zijn ecologisch verantwoord. Ze krijgen immers de tijd om te groeien in natuurlijk zonlicht en hebben geen nood aan verwarmde serres. Daarnaast zijn ze ook vaak van eigen bodem. Een extra pluspunt, want dat betekent dat ze geteeld worden door lokale boeren. Een vervuilende trip met het vliegtuig of de boot zijn zo meteen overbodig! Goed nieuws voor onze ecologische voetafdruk…
Koken met seizoensgroenten
Wie kookt met seizoensgroenten, is natuurlijk gebonden aan de groenten die op dat moment in bloei zijn. Op het eerste zicht lijkt dat je creativiteit een beetje in te perken, maar dat hoeft écht niet zo te zijn. Koken met seizoensgroenten betekent namelijk ook: opnieuw kennismaken met vergeten groenten. Denk maar aan pastinaak, koolraap, mierikswortel, rammenas, knolselder, postelein, … Stuk voor stuk groenten die in een vergeethoekje zijn terechtgekomen. Hoog tijd om ze terug op het menu te zetten en te genieten van oude, vertrouwde smaken in een nieuw jasje!
De smaak van het seizoen
Bovendien heeft elk seizoen zijn eigen kenmerkende smaken. Zo schotelt de lente ons primeurgroenten voor: jonge asperges, spinazie, spruitjes, sla, worteltjes, …
In de zomermaanden loert keuzestress om de hoek, met een uitgebreid groenteaanbod bestaande uit bloemkool, diverse soorten boontjes, komkommer, tomaten, verschillende slasoorten, uien, paprika, … .
In de herfst doen vooral de groenten van onze eigen, Belgische bodem het super. Denk maar aan stoofpotjes met broccoli, pompoen, aardappelen, … .
In de winter tot slot, vieren kolen en rapen hoogtij. Boerenkool, bloemkool, knolselder, koolraap, rammenas, rodekool, … . Stuk voor stuk typische winterse smaakmakers.
Download de kalender met seizoensgroenten
Het is handig om een kalender in de buurt te hebben, waarop de groenten per seizoen mooi opgelijst staan. Zo zie je in één oogopslag welke groenten je wanneer moet kopen.
Testaankoop.be heeft een mooie seizoenskalender uitgewerkt rond de Belgische seizoensgroenten. Je kan hem downloaden door op de visual hieronder te klikken, of door deze link te volgen.
Koken met seizoensgroenten: wintergroenten
Meteen zelf aan de slag gaan met seizoensgroenten? Dan kan je dit receptje met koolraap eens uittesten. Koolraap is een typische wintergroente. Ook een beetje een ‘vergeten groente’, want door zijn looks wordt hij vaak een beetje aan de kant geschoven. Jammer, want je maakt er de heerlijkste, gezonde frieten van. Wist je bijvoorbeeld dat de koolraap bol staat van de Calcium en Kalium, maar daarentegen weinig koolhydraten bevat? Zelfs kinderen zullen smullen van dit makkelijke bijgerecht. Ontdek het recept >