Nicecream verwerft de laatste maanden meer en meer bekendheid in België. Niet zo gek, want in Amerika en onder de foodies is het al een heus begrip. Nu het ook z’n weg vindt naar de ‘gewone mens’, is het dus hoog tijd dat wij jou er alles over vertellen. Zo kan je jouw gasten op het volgende feestje een heerlijk gezond dessertje voorschotelen.
Wat is nicecream?
Even beginnen bij het begin. Want: wat is nicecream eigenlijk? Een gezonde variant van de klassieke ‘icecream’. Dat had je ondertussen al wel door :-). Nicecream maak je met bevroren fruit. Het bevroren fruit gaat vervolgens even de keukenrobot in (of je kan het ook blenderen). Dit resulteert in een gladde mousse, die erg doet denken aan ijs. Et voilà, meer is er niet aan! Even overscheppen in een mooi kommetje, eventueel afwerken met nog wat extra fruitstukjes en smullen maar!
De naam nicecream is een samentrekking tussen de woorden ‘banana’ en ‘icecream’. Nicecream werd namelijk voor het eerst gemaakt met bananen. En nog steeds maken bananen vaak onderdeel uit van het recept voor nicecream. Bananen zijn namelijk lekker zoet, doch neutraal van smaak en hebben een goede consistentie waardoor je ze zo kan omtoveren in een heerlijk, gladde mousse.
Hoe maak je nicecream? 5 tips!
Om nicecream te maken hoef je geen keukenprins(es) te zijn en al helemaal geen genie :-). Je hebt namelijk slechts enkele ingrediënten nodig en basic keukentools. Een dure ijsmachine is dus overbodig!
Voor het lekkerste resultaat, houd je best rekening met onderstaande tips:
- schil het fruit vooraleer je het invriest! Veel mensen die voor de eerste keer nicecream maken, maken de fout het fruit niet eerst te schillen alvorens ze het invriezen;
- hoe rijper het fruit, hoe beter. Dit zorgt er namelijk voor dat het zoeter van smaak is. Als je bananen gebruikt, moet je zeker gaan voor rijpe bananen. Bananen die eigenlijk al net te rijp zijn om nog op te eten, zijn perfect te gebruiken voor nicecream;
- snijd het fruit in kleine blokjes. Je blender of keukenrobot moet de fruitstukjes immers nog verwerkt krijgen. Gebruik nooit fruitstukjes die groter zijn dan een doorsnee ijsblokje;
- vries het fruit gedurende minimum 4 uur in. Maar ook niet veel langer! Het fruit heeft ongeveer 4 uur nodig om te bevriezen. Laat je het fruit er enkele dagen in zitten? Dan wordt het soms erg moeilijk om het nog te mixen. Je kan het dan best een tijdje laten rusten in de frigo of op het aanrecht, zodat het een klein beetje kan ontdooien;
- om je blender/keukenrobot een beetje te sparen, kan je een klein beetje water toevoegen. Dit zorgt bovendien voor een beetje extra luchtigheid en gladheid in je nicecream.
Recept mango nicecream
Zelf aan de slag? Probeer dan zeker dit recept voor mango nicecream. Het is een heerlijk, fris ‘ijsje’ dat je op elk moment van de dag kan eten. Jep, dat lees je goed :-). Nicecream kan je immers zowel als ontbijt, lunch of avondmaal eten. Zónder schuldgevoelens!
Ingrediënten mango nicecream
- 1 bevroren banaan (geschild en in stukjes)
- 1 bevroren mango (geschild en in stukjes)
- optioneel: een beetje water of citroensap
- eventuele toppings: kokosschilfers, stukjes dadel, bosbessen, frambozen, stukjes noten, cacaonibs, …
Bereiding mango nicecream
- Doe de bevroren mango en banaan in je keukenrobot. Blender het bevroren fruit tot je een gladde mousse krijgt. Dit kan enkele minuutjes duren. Stop tussendoor af en toe om het fruit van de zijkanten van de keukenrobot los te schrapen.
- Voeg eventueel wat water of citroensap (voor een friszure toets) toe om het blenderen te vergemakkelijken.
- Schep de mango nicecream uit de keukenrobot en doe het in een mooi kommetje. Werk af met een topping naar keuze: kokosschilfers, stukjes dadel, bosbessen, frambozen, stukjes noten, cacaonibs, …
Beter weten? Beter eten!
Wil jij graag meer weten over gezonde voeding en geen nieuwe, gezonde recepten meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding of bekijk nog meer gezonde recepten in onze receptenzoeker!