De eentonigheid van het dieet
Honderden diëten bestaan er. En in de toekomst zullen er nog honderden bijkomen. Het goede nieuws? Ze werken allemaal! Ten minste: als je doet wat ze zeggen. En nog beter nieuws: als je blijft doen wat ze zeggen, blijf je ook slank. Het slechte nieuws? Ze zijn meestal niet (of heel moeilijk) vol te houden. Ze zijn te moeilijk, te beperkend, te eigenaardig, … en vooral: te eentonig. Ofwel mag je geen koolhydraten eten, geen vetten, geen …, ofwel ben je net beperkt tot 1 bepaald voedingsmiddel, bv soep. Na enkele weken opletten kan je je niet langer bedwingen. Hoe meer je probeert niet aan eten te denken, hoe meer je er aan denkt. De ‘verboden vrucht’ wordt onweerstaanbaar en alle remmen gaan los.
Eerlijk duurt het langst
Eerlijk duurt het langst. Zeker als je het doortrekt naar je voeding. Een grote oorzaak van gewichtstoename is namelijk voedsel dat we onbewust naar binnen spelen. Als je iemand vraagt hoeveel hij of zij gemiddeld eet, zullen de meesten zichzelf onderschatten. Ze denken dat ze helemaal niet veel eten, en zeker niet dat ze zo ongezond eten als werkelijk het geval is. Een belangrijke onderdeel van afvallen is dan ook eerlijkheid. Wees eerlijk met jezelf over wat en hoeveel je precies eet. Het heeft geen nut jezelf voor de gek te houden. Omdat je het vaak niet eens met opzet doet, is het bijhouden van een eetdagboek een goede optie. Schrijf een hele week lang nauwgezet alles op wat je eet, zonder je eetpatroon die week aan te passen. Een echte eyeopener voor velen. Na een week weet je waar het probleem écht zit, en kan je aan de slag!
Gezond verstand
Bij de meeste diëten draait het enkel om gezonde voeding. Gezond verstand is echter minstens even belangrijk. Wat je eet is namelijk niet het enige dat telt. Even belangrijk is wanneer je eet, waarom, hoeveel en hoe. Je weet zelf ook dat het niet slim is om vlak voor bedtijd nog een zak chips naar binnen te werken. Of dat light-dranken nog altijd veel slechter zijn dan water. En dat onze porties buitensporig groot zijn, waardoor we niet anders kunnen dan bijkomen.
Allemaal goed en wel, maar hoe val je dan af, zonder al wat slecht is uit je dieet te schrappen? Met gezond verstand en slimme keuzes. Wees je bewust van wat je eet en waarom je iets eet. Eet je niet uit honger? Dan kan je eigenlijk beter gewoon niet eten. Een leven zonder lekkers? Dat houdt niemand vol! Kies liever voor een leven met lekkers, op tijd en stond, in een normale portie. En niet voor lekkers zoveel je wilt, wanneer je wilt. Op die manier geniet je zelfs nog meer van je favoriete (ongezonde) snack.
Diëten zonder het te weten
Bewust omgaan met eten is dus erg belangrijk. Hier maken we je bewust van enkele fouten die je waarschijnlijk maakt, zonder zelf te beseffen dat ze fout zijn.
- staat er bij jou op kantoor een doosje chocolaatjes op de kantoortafel, in het zicht en binnen handbereik? Dan eet je er 3 meer van per dag dan als je die in je la zet (uit het zicht, maar binnen handbereik) en 6 meer dan als je die ver weg zet op een hoge kast (in het zicht, maar buiten handbereik). Wat we het eerst zien, eten we het eerste op. Vervang daarom die doos chocolaatjes door een schaal met fruit. De chocolaatjes moeten niet weg, maar zet ze buiten handbereik. Als je er echt zin in hebt, kan je dus nog steeds genieten van je chocolade, maar je zal eerder geneigd zijn om je eerst tegoed te doen aan gezond fruit.Hiervan bestaat een bekend voorbeeld van Google. Google voorziet namelijk snacks voor de werknemers. Tussen die snacks staan ook M&M’s. Het probleem was dat de werknemers zeer veel M&M’s aten, wat hun gezondheid niet ten goede kwam. Google nam het probleem als volgt aan: de M&M’s werden in ondoorzichtige doosjes gezet. In doorzichtige, glazen bokalen werden gedroogde vijgen, pistachenootjes en andere gezonde snacks gedaan. Resultaat? De calorie-inname van de werknemers verlaagde drastisch, zonder dat ze het zelf doorhadden;
- verklein de grootte van je servies, en de grootte van je porties verkleint mee (met wel 20 tot 25%). Eenzelfde portie, geserveerd op een groot bord, zal er namelijk aanzienlijk minder groot uitzien dan diezelfde portie op een veel kleiner bord. We eten namelijk ook voor een groot deel met onze ogen. Door je portie beter te visualiseren, krijg je beter voor ogen hoeveel je nu precies eet. Wie chips recht uit de zak eet, zal er veel meer van eten dan iemand die een beetje chips in een kommetje doet. Krijg je een grote portie toegediend? Dan eet je 30% meer dan goed voor je is, ook al eet je je bord niet leeg.Nog een handige tip? Als je met je twee handen een kommetje maakt, moet je maaltijd daarin passen. Moet je je vingers spreiden om alles vast te kunnen houden. Dan ben je te royaal bezig;
- laat tijdens de maaltijd de kookpotten niet op de eettafel staan, behalve die met groenten. Als je een extra portie wil, zal je moeite moeten doen om die te halen. De kans is groot dat je gewoon blijft zitten en dus minder eet;
- haal verleidingen gewoon niet in huis. Weet je van jezelf dat je chips of chocolade niet kan weerstaan als het in huis is? Haal het dan gewoon niet in huis. Heb je er toch echt zin in? Haal het dan de dag zelf in de winkel. Met de fiets of te voet als dat mogelijk is. Dat verhoogt de drempel om het te halen en zal je bewuster doen omgaan met dit soort snacks.Natuurlijk moeten je huisgenoten niet lijden onder jouw dieet. Hebben zij wel graag op tijd en stond hun zakje chips? Haal dan een heel klein beetje chips in huis. Dat beetje chips kan je zelfs in een ondoorzichtige plastieken zak steken, zodat het je niet elke keer de ogen uitsteekt, wanneer je er voorbij loopt;
- laat vloeibare calorieën links liggen. Je beseft niet dat je ze opneemt, doordat je er niet bewust mee omgaat;
- besef dat elk lichaam anders werkt. Eet je elke dag hetzelfde als je huisgenoten, maar ben jij de enige die bijkomt? Het leven is niet altijd eerlijk. Dat moet je aanvaarden. Wat zij eten, is duidelijk niet ok voor jou. Herprogrammeer in dat geval je hersenen: dat is wat zij eten, dit is wat ik eet. Zo ook als je in de winkel voorbij de koekjesrekken loopt. Denk dan gewoon: dat is wat anderen eten, niet wat ik eet. Na een tijd wordt het een gewoonte voor je dat jij dat niet eet en zal je verlangen ernaar afnemen (en zelfs verdwijnen).