De koekjes op tafel lijken je wel te smeken om hen op te eten. Je probeert weg te kijken maar ongewild blijft je blik toch steeds even hangen bij al dat lekkers.
Vechten tegen je suikerverslaving; een verloren strijd? Niet met onze tips!
Soms zitten er (veel) suikers in voedingswaren waarvan je dat totaal niet verwacht. Kijk daarom steeds goed op het etiket als je iets koopt, of zoek op internet meer informatie.
Suiker staat trouwens vaak vermeld als Demerara, Dextrose, Fructose, Saccharose, Sucrose, Galactose, Lactose, Maltose, … . Laat je niet vangen door deze alternatieve namen!
In vers fruit zitten veel natuurlijke suikers. Deze zijn beter dan kunstmatige suikers: ze worden veel langzamer in je bloed opgenomen dankzij de vezels die in vers fruit zitten. Zo geef je een kortstondige energieboost geen kans.
Maar zelfs voor fruit geldt de gouden regel: eet met mate. Ook de suikers in fruit bevatten calorieën. Twee stuks per dag is een goede richtlijn.
Frisdranken zitten boordevol suiker. Dat ook vruchtensappen echte suikerbommen zijn, beseffen velen echter niet. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over vruchtensappen die je kant en klaar in de supermarkt kan kopen. Vaak zijn uit deze fruitsappen alle vezels verwijderd, waardoor de suikers razendsnel door je bloed worden opgenomen, en je suikerspiegel de hoogte injagen.
Ligt jouw voorraadkast steevast boordevol koekjes en snoep? Daarmee breng je jezelf alleen maar in verleiding. Haal in de plaats daarvan meer fruit, groenten en noten in huis. Noten zijn de snoepjes van de natuur.
Groenten zoals wortels, radijsjes, kerstomaatjes en snoepkomkommers zijn heerlijk gezonde tussendoortjes. Hier kan je trouwens meer lezen over de gezonde eigenschappen van noten.
Suikervervangers lijken in eerste instantie een goed alternatief voor echte suiker, maar niets is minder waar. Ten eerste blijft je zin in zoet bestaan, ten tweede vergroten deze vervangers je hongergevoel!
Ook light-frisdranken zijn dus uit den boze, net als suikervervangers in je koffie of dergelijke alternatieven. Natuurlijke zoetstoffen zoals honing en stevia zijn wel oke.
Bedenk op voorhand hoe je wilt omgaan met verleidingen. Weet je dat je in het weekend naar een feestje moet waar taart en ander lekkers zal zijn? Bepaal dan vooraf hoe je hier mee om wilt gaan: ga je een stukje eten of ga je alles aan je voorbij laten gaan?
Ga niet met honger naar een feestje maar eet thuis van tevoren iets klein zodat het makkelijker is om aan de verleiding te weerstaan.
Kan je aan niets anders meer denken behalve aan je hunkering naar iets zoets? Verzet je gedachten. Sta op en ga een stukje wandelen. Speel een spelletje, kijk wat televisie, sla een babbeltje met iemand, drink een glas water, … Maakt niet uit wat je doet, als het je gedachten maar verzet.
Zorg ervoor dat je geen razende honger krijgt door op regelmatige tijdstippen iets te eten. Je zal zelf al wel gemerkt hebben dat je sneller naar iets zoets grijpt wanneer je grote honger hebt. Op zo’n moment is je suikerspiegel namelijk laag en schreeuwt je lichaam om een (snelle) oppepper. Houd je suikerspiegel stabiel door minstens elke 4 uur iets te eten.
Veel mensen hebben de neiging om ongezond en zoet te eten op momenten dat ze last hebben van stress of andere negatieve gevoelens.
Weet je van jezelf dat je een emotionele eter bent? Probeer dan stressvolle gebeurtenissen of negatieve gevoelens te mijden.
Kan je er echt niet aan ontkomen (bv. door een drukke job of een jachtig leven)? Leer je lichaam dan op een andere manier om te gaan met deze negatieve gevoelens. Ga bijvoorbeeld sporten, babbel erover met iemand, … als je maar niet aan het eten slaat.
Ook voldoende slaap helpt. Je hongergevoel is groter als je te weinig geslapen hebt.
Helemaal stoppen met suiker eten is waarschijnlijk net een brug te ver. Je lichaam heeft af en toe wel degelijk suiker nodig. Zoals gezegd zit er suiker in fruit en andere gezonde voeding. Je zal merken dat je die suikers gaandeweg meer kunt appreciëren en dat snoep, koek of chocola na een tijd mierzoet lijken. Wil je toch chocolade eten, kies voor rauwe donkere chocolade van minstens 70% en beperk dit tot een klein blokje.
Of bak een haverkoekje of wafel met gezonde ingrediënten en als zoetmaker stevia of honing. Met andere woorden: als je dan toch zondigt, zorg dan dat het de zonde waard is en kies voor kwaliteit.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >