background

Valeriana officinalis - Valeriaan

Geschiedenis Valeriana officinalis - Geschiedenis Valeriaan

valeriaan

Het is niet zeker of de Griekse en Romeinse artsen de huidige valeriaan hebben gekend; wel erkenden ze de geneeskracht van de valeriaansoort die zij "phu" noemden. Dioscorides noemt deze plant verwarmend, menstruatiebevorderend en urinedrijvend. In de Middeleeuwse literatuur (H. Van Bingen en Paracelsus) komen we de valeriaan onder verschillende namen tegen (vb amantilla, macorella) en daar werd deze plant toegepast tegen de pest en om de geslachtsdrift te verhogen. In de bekende kruidboeken van Matthiolus en Bock wordt de plant aanbevolen onder meer als een urinedrijvend en menstruatiebevorderend middel, maar ook als een middel dat bij hoesten en astma kan toegepast worden. Pas in de 17e eeuw wordt de krampopheffende werking vernoemd door Italiaanse artsen en nog later pas, in de 20e eeuw is de volledige werking van valeriaan bekend geworden.

De Latijnse geslachtsnaam "Valeriana" is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse werkwoord "valere", wat sterk zijn betekent en heeft natuurlijk betrekking op de krachtige werking van de plant. De soortnaam "officinalis" laat zien dat de plant al voorkwam in de middeleeuwse kloostertuinen en in de "officina" werd verwerkt tot geneesmiddel.

Vooral in gedroogde en gesneden vorm wordt ze gemakkelijk verwisseld met andere valeriaansoorten.

Botanische eigenschappen Valeriana officinalis - Botanische eigenschappen Valeriaan

Het is een overblijvende plant van 80-150 cm hoog, met rechtopstaande stengels, tegenoverstaande veerdelige bladeren en witte tot roze bloemen in schermachtige bloeiwijzen. De bloempjes zijn klein, met buisvormige witte tot roze bloemkroon en bloeien in juni tot augustus. De vrucht is voorzien van een haarkroon. De plant heeft een korte wortelstok die na droging een karakteristieke geur verspreidt.

Voorkomen Valeriana officinalis - Voorkomen Valeriaan

De biotoop van Valeriaan is een vochtige, voedingsrijke bodem, vochtig grasland, langs sloten en greppels. Komt overal voor in Europa met uitzondering van het Middellands-Zeegebied.

Verwerking Valeriana officinalis - Verwerking Valeriaan

Het is een niet giftige plant. Valeriaan werkt kalmerend, krampopheffend en maagzweerremmend. In de volksgeneeskunde: slapeloosheid, nerveuze spanningen, geestelijke overspanning, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress, nerveuze hartproblemen, nerveuze maagproblemen, angsten.

A.Vogel verwerkt valeriaan in de Dormeasan en Dormeasen forte tabletten om beter te slapen.

>> Meer over rustgevende kruiden


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >