Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam extra cortisol aan. Dit is het stresshormoon. Maar wat doet cortisol met je ? Met andere woorden: wat gebeurt er met je lichaam wanneer je onder stress staat? Je ontdekt het hier!
Ooit gehoord van de ‘vecht- of vluchtmodus’? Dat is de reactie van je lichaam tijdens een acuut stressmoment. In prehistorische tijden stond de mens al eens oog in oog met een gevaarlijk dier. Vechten of vluchten was dan de boodschap.
Wilde dieren zijn er vandaag gelukkig niet meer bij, maar toch krijgen we ook vandaag nog regelmatig te maken met stresssituaties. Tegenwoordig hebben we eerder te kampen met drukke agenda’s, geldproblemen, relatieproblemen, en stress op het werk. Toch reageert ons lichaam nog altijd op dezelfde manier.
Ons natuurlijke overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus terechtkomt. En dit doet het dankzij het vrijgekomen stresshormoon.
In 1932 beschreef wetenschapper Walter Cannon voor het eerst de lichamelijke reactie op stress. Deze wordt veroorzaakt door de stresshormonen, cortisol, adrenaline en noradrenaline. Hij ondervond dat ons zenuwstelsel reageert op gevaar en dreiging door deze stresshormonen in de bloedbaan te verspreiden.
Bij deze een overzicht van de verschillende effecten op je lichaam:
Zoals je ziet zijn de meeste effecten van stress zeker niet negatief. In beperkte mate is stress dan ook goed voor je en zorgt het ervoor dat je beter gaat presteren. Positieve stress als het ware. Maar wanneer stress lange tijd blijft aanhouden (chronische stress), krijgen negatieve effecten de bovenhand.
Cortisol verhoogt je mentale en lichamelijke alertheid. Je lichaam maakt zich klaar voor een inspanning: je voelt je gespannen en ook mentaal heeft stress een impact op jou.
Wanneer je een lichte vorm van stress of spanning ervaart, kan dat prestatiebevorderend werken. Wanneer stress echter de bovenhand neemt, kan het beklemmend gaan werken waardoor je net stilvalt.
Noradrenaline wordt aangemaakt in de bijnieren. Bij stress komt deze stof in grote hoeveelheden vrij. De effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van adrenaline: een verminderde bloedtoever naar de organen, tragere spijsvertering en meer bloed naar de hersenen.
Deze neurotransmitter wordt ook aangemaakt in de bijnieren. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller kloppen en verhoogt je bloeddruk. Ook gaat er meer bloed naar je spieren en je hart en minder naar je huid en ingewanden. Dit om ervoor te zorgen dat je in opperste staat van paraatheid komt.
Onder invloed van adrenaline verwijden de bronchiën in je longen. Gevolg? Je kan meer zuurstof inademen.
Daarnaast vertraagt je spijsvertering zodat al je energie en kracht naar je spieren en hersenen kan gaan.
Geen wonder dat mensen soms zeggen dat ze 'handelden op adrenaline': zij doen op dat moment dingen die ze anders nooit zouden kunnen of durven, puur omdat dit stresshormoon hen voortduwt.
Stresshormonen ontlokken duidelijk bepaalde reacties aan je lichaam. Op het eerste zicht zijn deze stuk voor stuk prestatiebevorderend (voortkomend uit het oerinstint waarin de vecht- en vluchtmodus van levensbelang waren).
In beperkte mate is stress dan ook positief. Maar wanneer stress lange tijd blijft aanhouden, krijg je te maken met negatieve stress. De gezonde spanning slaat dan om in een beklemmend gevoel dat je net belemmert om optimaal te functioneren.
Negatieve stress (oftewel chronische stress) gaat dan ook vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals lusteloosheid, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen, ... .
Merk je bij jezelf dat de stress je prestaties negatief beïnvloedt? Dan zijn deze anti-stresstips iets voor jou!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >