Overgang

Stress in de overgang? Jouw ergste vijand!


Leen Steyaert

Veel vrouwen ervaren in deze periode van hun leven veel stress. Op mentaal, emotioneel én fysiek vlak. Maar net in deze periode is stress je ergste vijand. Ontdek hier waarom dat zo is en wat je kan doen om je stress onder controle te houden.

De vele veranderingen tijdens de menopauze brengen vaak heel wat stress met zich mee. De overgang veroorzaakt nu eenmaal heel wat spanning die zich laat voelen op diverse vlakken in je leven. Denk maar aan de relatie met je partner, je kinderen en je relatie met jezelf. Sommige dagen herken je jezelf niet eens meer.

Wat is stress?

We hebben allemaal wel eens te maken met stressvolle situaties. Een veeleisende job, examens, onverwachte problemen: stress is daarbij een natuurlijke reactie. In je hersenen komt bij stresserende situaties cortisol vrij, een stresshormoon. Het verhoogt je mentale en lichamelijke alertheid. Je lichaam maakt zich klaar voor een inspanning: je voelt je gespannen en ook mentaal heeft stress een impact op jou.

Wanneer je een lichte vorm van stress of spanning ervaart, kan dat prestatiebevorderend werken. Wanneer stress echter de bovenhand neemt, kan het beklemmend gaan werken waardoor je net stilvalt.

Stress: wat gebeurt er in je lichaam?

In 1932 beschreef wetenschapper Walter Cannon voor het eerst de lichamelijke reactie op stress, die veroorzaakt wordt door de stresshormonen, cortisol, adrenaline en noradrenaline. Hij ondervond dat ons zenuwstelsel reageert op gevaar en dreiging door deze stresshormonen in de bloedbaan te verspreiden.

Wanneer stresshormonen zich in je lichaam verspreiden, heeft dit diverse gevolgen:

  • Je zweet meer als je onder stress staat, omdat je spieren moeten afkoelen om efficiënt te blijven werken.
  • Je hartslag en bloeddruk stijgen, waardoor er meer zuurstof en bloedsuiker naar je spieren gaat om je klaar te maken om te lopen of vechten. Dit leidt soms tot hartkloppingen.

Stress in de overgang - hartslag

  • Bloed wordt doorgevoerd van de huid naar diepere lagen in je lichaam. Dit heeft als doel bloedverlies te verminderen wanneer je een huidwonde hebt. Het geeft je onder stress een rillend of tintelend gevoel.
  • Je kan je beter focussen. Alle aandacht gaat naar de aankomende dreiging, waardoor al je andere gedachten even op pauze worden gezet.
  • Je lichaam activeert je immuunsysteem zodat het infecties kan bestrijden.
  • Functies in je lichaam die op dat moment minder belangrijk zijn, zoals je spijsverteringsstelsel, werken tijdelijk trager, zodat je lichaam op de belangrijkere zaken kan focussen.

Stress in de overgang

Op zich is er dus niets mis met stress, zolang je het onder controle kan houden. In bepaalde zin ga je er zelfs beter door presteren. Maar bij stress in de overgang is dat net even anders.
Heb je last van overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, nachtelijk zweten, slapeloosheid, …? Zelfs al is het maar in milde mate? Dan zorgt stress er voor dat je klachten nog toenemen. Hoe meer stress je ervaart, hoe erger je klachten.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen die een middelmatige vorm van stress ervaren, 3 keer meer opvliegers krijgen in vergelijking met vrouwen die weinig of geen stress hebben. Vrouwen die aangaven dat ze veel stress ervaren, hadden er zelfs 5 keer meer last van!

Chronische stress tijdens de overgang is zelfs nog slechter voor je. Hierdoor gaan je glucose- en insulinelevels stijgen en de werking van je schildklier vertraagt. Dit heeft een effect op je volledige lichaam waardoor je overgangsklachten ook weer verergeren.

6 tips bij stress in de overgang!

Voel je de stress opzetten en wordt het je allemaal even te veel? Deze doeltreffende anti-stresstips helpen je snel te ontspannen. Wat voor de één werkt, maakt voor de ander weinig verschil dus we geven je enkele opties om uit te kiezen.

Anti-stress tip 1: Adem in, adem uit,

Door op je ademhaling te letten, kan je jezelf heel snel tot rust brengen. Probeer het maar eens. Voel je de stress opzetten? Adem tien keer na elkaar diep en langzaam in en uit. Je zal voelen dat je je meteen een stuk meer ontspannen voelt.

Anti-stress tip 2: Lachen, gieren, brullen!

Stress in de overgang - lachen

Is het jou ook al eens opgevallen hoe ontspannen je je voelt na een heerlijke lachbui? Alle zorgen glijden letterlijk van je af. Het is dan ook de ideale manier om alles even helemaal los te laten en nergens aan te denken. Niet meteen een reden om te lachen? Zoek op het internet even wat grappige filmpjes op (katten of baby’s doen het altijd goed ;)) of denk eens terug aan een heel grappige situatie. De tranen zullen je weldra over de wangen lopen. Van het lachen weliswaar :)!

Anti-stress tip 3: Hulp uit de natuur.

Helpen bovenstaande tips onvoldoende om af te rekenen met stressgevoelens? Laat de natuur je een handje helpen. Passiflora complex forte is een 100% natuurlijk, extra krachtig middel dat helpt bij kortstondige stress, innerlijke onrust en spanning. Passiflora forte geeft je een duwtje in de rug bij spannende situaties, bij examenvrees en telkens je niet goed bestand bent tegen geestelijke druk en inspanning. Het helpt snel, terwijl lichaam en geest wel fris en alert blijven.

Passiflora complex forte is getest én goedgekeurd door de redactie van Nina ;)!

Bekijk nu de overige drie anti-stress tips!

Ontstressen in 1, 2, 3 met de A.Vogel Stresscoach

Eigenlijk kan iedereen af en toe een stresscoach gebruiken. Iemand die je leert om te gaan met stress en die je toont hoe je snel en simpel kan ontspannen. Net zoals een personal coach, helpt onze stresscoach je om sterker te worden. Sterker tegen stress meer bepaald. Schrijf je nu gratis in en mis de unieke tips van onze A.Vogel Stresscoach niet!

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >