Wie gezond en gevarieerd eet, heeft doorgaans geen tekorten aan bepaalde vitamines. Maar in onze huidige samenleving, waarin ongezonde eetkeuzes in overvloed aanwezig zijn en we door tijdsgebrek steeds minder zelf koken, komt een vitaminetekort dus toch wel eens voor. Ontdek hier welke vitaminen er allemaal zijn en welke vitamines je waarvoor nodig hebt. Een overzicht van vitamine A tot vitamine B12!
Vitamine A (ook gekend als retinol) is een vitamine die in vet oplosbaar is. Vitamine A heb je nodig voor een goede conditie van de huid, haren, nagels, ogen (om in het donker te kunnen zien), slijmvliezen, beenderen, tanden, gezonde lichaamscellen, bloed, immuunsysteem, seksualiteit en als bescherming van de cellen.
Vitamine A zit van nature in lever(traan), boter, kaas, melk, tonijn, geel-oranje-rode en groene vruchten zoals perzik, abrikoos, meloen, papaya, en in groenten.
Om de opname van vitamine A te bevorderen, voeg je best een beetje olie toe. Vitamine A is immers oplosbaar in vet en wordt zo beter opgenomen.
In de winter vind je vitamine A vooral terug in rode paprika, groene kolen, wortelen en wortelsap, veldsla, bloemkool en andere koolsoorten, broccoli, spinazie, witloof, sojabonen en sojascheuten, selderie, bieten en pompoenen.
Vitamine B1 of thiamine is een in water oplosbare vitamine. Het is nodig voor de slijmvliezen en voor de verwerking van vet, eiwit en koolhydraten. Zonder vitamine B1 kan het lichaam de andere vitaminen uit de B-groep niet goed benutten.
Je vindt vitamine B1 in melk, wei, kaas, lever, eieren, volkorenmeel, lijnzaad en biergist.
In de winter vind je vitamine B1 in scheuten, groene kool, bloemkool, rode bieten, pompoenen en peren.
Vitamine B2 of riboflavine is een in water oplosbare vitamine die voor een deel zelf door het lichaam wordt aangemaakt. Een tekort komt niet zo vaak voor. Deze vitamine is belangrijk voor de huid en voor de energiehuishouding.
Je vindt vitamine B2 in lever, gist en tarwekiemen.
In de winter vind je het in tarwekiemen, koolrabi, champignons, sojabonen, linzen, peterselieblad, spinazie, waterkers, duindoornbessen.
Vitamine B3 of niacine is belangrijk voor de stofwisseling, de huid, hersenenverbindingen en zenuwen.
Vitamine B 3 zit in vlees, lever, vette vis, (sardientjes, makreel, heilbot), pindanootjes en gedroogde paddestoelen.
In de winter vind je het in mierikswortelscheuten, groene kool en aardpeer.
Vitamine B5 of panthoteenzuur is belangrijk voor de stofwisseling, groeiprocessen, hormoonopbouw en haargroei.
Vitamine B5 zit in zeer veel levensmiddelen. Een gebrek treedt zelden op.
Vitamine B6 of Pyridoxine is belangrijk voor de eiwittenstofwisseling, leverstofwisseling, zenuwen, bloedlichaampjes, groei en weerstand.
Vitamine B6 komt veelvuldig voor maar vooral in sojabonen, natuurrijst, zalm, sardienen, makreel en bananen.
In de winter vind je het vooral in walnoten, linzen, groene kool, bloemkool, rode bieten, uien, selderie, pastinaak, pompoenen en appelen.
Vitamine B9 of Foliumzuur is belangrijk voor de celopbouw en celdeling, opbouw van rode bloedlichaampjes in het beenmerg en alle groeiprocessen (vooral ook bij zwangerschap).
Je vindt vitamine B9 in biergist, lever, noten, andijvie, venkel, eieren, groene groenten zoals erwten, augurken en spinazie, tomaten, vruchten zoals aardbeien, sinaasappelen, mandarijnen, kersen, druiven, volkorenproducten en melkproducten.
In de winter vind je het in tarwekiemen, walnoten, groene kool en bloemkool, broccoli, chinese kool, veldsla, spinazie, uien, witloof, pastinaak en peren.
Vitamine B12 of cobalamine is in water oplosbaar en is belangrijk voor het hele zenuwstelsel, bloedopbouw in het beendermerg, stofwisseling in de hersenen en psychisch welzijn. Vegetariërs krijgen het niet zoveel binnen en nemen vaak een supplement ervoor in.
Vitamine B12 zit van nature in vlees, vis (oesters, makreel, haring, forel, zalm) en kaas (Camembert, Brie en Edammer). In de winter vind je het in alfalfascheuten en spirulina.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >